Är du sugen på en värmande och smakrik rätt som får smaklökarna att dansa? Kyckling röd curry är en klassiker inom det thailändska köket. Denna rätt är älskad för sin rika smak och krämiga konsistens. Kombinationen av röd curry, kokosmjölk och kyckling skapar en rätt som är både fyllig och kryddig, men samtidigt mild nog att passa de flesta smaklökar. Med influenser från det thailändska köket är denna rätt både enkel att tillaga och full av smak. I den här artikeln kommer vi att utforska detta underbara recept i detalj, från ingredienser till tillagningsmetoder och variationsmöjligheter.
Vad är röd curry?
Röd curry är en central ingrediens i många thailändska rätter och består vanligtvis av chilipeppar, citrongräs, galangal och kaffir limeblad. Tillsammans med den lena kokosmjölken balanseras hettan från curryn, vilket resulterar i en väl avvägd rätt.
Grundrecept för kyckling röd curry
Här är ett grundläggande recept för att komma igång med din egen kyckling röd curry:
Ingredienser:
- 500 g kycklingfilé, skuren i bitar
- 2 msk röd currypasta
- 1 lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 burk (400 ml) kokosmjölk
- 1 paprika, skuren i bitar
- 1 burk (ca 200 g) bambuskott
- 1-2 msk fisksås
- 1-2 lime, saften
- 1 msk socker
- Färsk koriander, hackad (för garnering)
- Olja för stekning
Instruktioner:
- Hetta upp lite olja i en stor panna eller wok på medelhög värme.
- Tillsätt lök och vitlök och fräs tills löken är genomskinlig.
- Tillsätt röd currypasta och fräs i ytterligare en minut för att frigöra aromerna.
- Lägg i kycklingen och stek tills den är genomstekt.
- Häll i kokosmjölken och låt sjuda.
- Tillsätt paprika och bambuskott och låt koka i några minuter tills grönsakerna är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.
- Smaka av med fisksås, limejuice och socker. Justera mängden efter egen smak.
- Strö över färsk koriander innan servering.
- Servera med ris, matvete eller nudlar.
Variera ditt recept
En av de bästa sakerna med kyckling röd curry är att det är så lätt att anpassa efter egen smak och tillgängliga ingredienser. Här är några förslag på hur du kan variera ditt recept:
Läs även: Variationer av baconris
- Grönsaker: Tillsätt andra grönsaker som broccoli, morötter, zucchini, purjolök eller minimajs. Kom ihåg att anpassa koktiden beroende på vilka grönsaker du använder.
- Protein: Byt ut kycklingen mot tofu, räkor, scampi eller annat protein du föredrar.
- Hetta: Om du vill ha mer hetta, tillsätt mer röd currypasta eller en nypa chiliflakes.
- Sötma: Justera sötman med mer eller mindre socker eller använd palmsocker för en mer autentisk smak.
- Syra: Experimentera med olika sorters lime eller tillsätt lite tamarindpasta för en syrligare smak.
- Kryddor: Förutom de traditionella ingredienserna kan du tillsätta andra kryddor som ingefära, citrongräs eller kaffir limeblad för att förhöja smaken.
Tips för den perfekta kyckling röda curryn
- Kvalitet på currypasta: Använd en bra kvalitet på röd currypasta för bästa smak. Du kan hitta olika märken i asiatiska livsmedelsbutiker eller i välsorterade mataffärer.
- Kokosmjölk: Välj en kokosmjölk med hög fetthalt för en krämigare konsistens.
- Reducera kokosmjölken: För en ännu mer intensiv smak kan du reducera kokosmjölken genom att koka den på medelvärme tills den tjocknar och skär sig. Detta tar cirka 20-30 minuter. Var noga med att röra om då och då så att den inte bränns vid.
- Smaka av kontinuerligt: Smaka av grytan kontinuerligt under tillagningen och justera smaker efter behov.
- Färska ingredienser: Använd färska ingredienser när det är möjligt för bästa smak.
- Marinera kycklingen: För extra smak kan du marinera kycklingen i lite fisksås, soja och limejuice innan du steker den.
Recept med variationer och detaljer
Här är några mer detaljerade recept och variationer på kyckling röd curry, inspirerade av de recept som tillhandahållits:
Kyckling Röd Curry med Räkor och Matvete
Ingredienser:
- 1 msk sesamolja
- 1-2 hackade gula lökar
- 4 pressade vitlöksklyftor
- 2 msk finriven ingefära
- 3 msk röd currypasta
- 500 g kycklingfilé, skuren i bitar
- 2 burkar lätt kokosmjölk (à 400 g)
- 2 stjälkar citrongräs
- 1 burk (à 410 g) bambuskott
- 1 stor hackad röd paprika
- 18 vannameiräkor
- 2 msk fisksås
- 1-2 lime, juicen
- 1 kruka färsk koriander
- Matvete för servering
Instruktioner:
- Hetta upp sesamoljan i en wok eller stor panna på medelhög värme.
- Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs tills löken är genomskinlig.
- Tillsätt currypasta och fräs i ytterligare en minut.
- Skär kycklingfilén i munstora bitar och tillsätt den i woken. Låt fräsa tills bitarna är vita runtom.
- Häll i kokosmjölken och lägg i citrongräset.
- Tillsätt bambuskott och hackad röd paprika.
- Lägg i räkorna och låt dem koka tills de är rosa och genomstekta.
- Smaka av med fisksås och limejuice.
- Servera med matvete och garnera med färsk koriander.
Kyckling Röd Curry med Grönsaker och Ris
Ingredienser:
- Kycklingfilé, strimlad
- Röd currypasta
- Kokosmjölk
- Soja
- Sambal oelek
- Oystersås
- Lime (skal och saft)
- Paprika, skuren i bitar
- Purjolök, skuren i bitar
- Vitlök, pressad
- Olja för stekning
- Ris för servering
Instruktioner:
- Skölj och skär paprika och purjolök i bitar. Strimla kycklingen. Pressa vitlöken och förbered allt.
- Häll lite olja i en högre stekpanna, stek vitlöken med röd currypasta så löken mjuknar. Ta upp ur pannan.
- Stek kycklingen på hög värme så det får färg. Sänk plattan något.
- Häll på kokosmjölken, currypastan med vitlöken, soja, sambal oelek, oystersås, riv ner skalet på lime (undvik det vita). Pressa ner saften.
- Låt koka ihop 10-15 minuter så smakerna sätter sig och kycklingen blir klar. Smaka av.
- Vänd ner grönsakerna det sista så det får koka någon minut. Det ska vara tuggmotstånd, så låt dem inte koka för länge.
- Servera med ris.
Gaeng Ped: Äkta Thailändsk Röd Curry med Bambuskott och Kyckling
Ingredienser:
- 500 g kycklingfilé, skuren i bitar
- 2 burkar kokosmjölk (à 400 ml)
- Röd currypasta
- Bambuskott
- Fisksås
- Palmsocker (eller vanligt socker)
- Kaffir limeblad
- Buljong (kyckling eller grönsak)
- Grönsaker efter smak (t.ex. paprika, morot, potatis, ananas, minimajs)
- Färsk basilika
- Olja för stekning
Instruktioner:
- Börja med att reducera kokosmjölken. Häll 1 burk kokosmjölk i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme och låt puttra. Ha koll så den inte bränns vid. Använd inte för liten kastrull eftersom den kan lätt bubbla över kanten. Låt koka tills mindre än hälften av mjölken återstår, rör om då och då. Det tar ca 20-30 minuter beroende på kvalitén på kokosmjölken. Den kommer att tjockna och skära sig, det bildas ett lager olja och kokoskräm i kastrullen.
- Blanda röd curry i kastrullen med den reducerade koksmjölken, fräs under omrörning tills det bildas ännu mer olja. Nu kommer oljan få en härlig röd färg av curryn.
- Tillsätt kycklingen och fräs den en stund.
- Blanda i den andra koksmjölken, bambuskott, fisksås, palmsocker, limeblad, buljong och låt koka under lock i ca 10-15 minuter.
- Hacka grönsakerna som ska i grytan och blanda ner dem. Låt puttra i ca 10-15 minuter.
- Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås, curry eller salt.
- Stäng av värmen, blanda i basilikablad.
- Servera med ris.
Tips för Gaeng Ped
- Reducering av kokosmjölk: Detta steg är viktigt för att få en rikare och mer koncentrerad smak.
- Grönsaker: Var inte rädd för att experimentera med olika grönsaker.
- Hetta: Justera mängden currypasta efter din smak.
- Palmsocker: Palmsocker ger en mer autentisk smak, men vanligt socker fungerar också bra.
- Basilika: Använd thailändsk basilika om du hittar det, annars går det bra med vanlig basilika.
Serveringstips
Kyckling röd curry serveras traditionellt med ris, men det passar också bra med matvete, nudlar eller quinoa. Här är några andra serveringstips:
- Garnera med färsk koriander, hackade jordnötter eller limeklyftor.
- Servera med en skål ångade grönsaker som tillbehör.
- Ett glas kallt vitt vin eller en thailändsk öl passar bra till.
Fördelar med att laga kyckling röd curry hemma
Att laga kyckling röd curry hemma har många fördelar:
- Du har kontroll över ingredienserna: Du kan välja de bästa och färskaste ingredienserna och undvika tillsatser och konserveringsmedel.
- Du kan anpassa smaken: Du kan justera hettan, sötman och syran efter din egen smak.
- Det är ekonomiskt: Att laga mat hemma är ofta billigare än att äta ute eller köpa färdigmat.
- Det är roligt: Matlagning kan vara en kreativ och avkopplande aktivitet.
Läs även: Rustikt bröd från Kungsörnen
Läs även: En guide till Vit Chokladmousse med Hallon