Pizza är en mångsidig rätt som kan varieras i oändlighet. Att addera granatäpple till pizzan ger en söt och syrlig touch som kombineras väl med både salta och krämiga ingredienser. Denna artikel utforskar olika recept och idéer för att skapa en pizza med granatäpple som passar alla smaker.
Surdegspizza med Granatäpple och Fetaost
Detta recept kombinerar en rustik surdegsbotten med smakrika toppings som fetaost och granatäpple.
Ingredienser:
- Pizzadeg:
- 25 g jäst
- Vatten (enligt degrecept)
- Fullkornsvetemjöl (eller grahamsmjöl)
- Rågsurdeg (färdigköpt eller egen)
- Topping:
- Tomatsås
- Riven mozzarella
- Ruccola
- Fetaost
- Granatäpple
- Honung
- Olivolja
- Salt och peppar
Gör så här:
- Förbered degen: Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om. Tillsätt mjöl och surdeg. Bearbeta degen tills den är smidig. Täck med en bakduk och låt jäsa i cirka 1,5 timmar, eller kalljäsa i kylskåp över natten.
- Förbered fyllningen: Sätt ugnen på 275 grader och låt en plåt värmas i ugnen.
- Forma pizzan: Dela degen i 4 eller 8 bitar och forma till bollar. Kavla eller dra ut degen till en tunn botten (cirka 1 cm tjock) och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Lägg på fyllning: Bred ut tomatsås, strö över mozzarella. Ringla över lite olivolja, salta och peppra.
- Grädda pizzan: Ta ut den varma plåten ur ugnen och för över pizzan med bakplåtspapper. Grädda högt upp i ugnen tills den fått fin färg, cirka 10 minuter.
- Toppa och servera: Toppa pizzan med ruccola, smulad fetaost, granatäppelkärnor och ringla över honung.
Pizza med Salsiccia, Ädelost och Granatäpple
Denna pizza kombinerar den kryddiga smaken av salsiccia med den krämiga ädelosten och den friska sötman från granatäpple.
Ingredienser:
- 1 pizzabotten
- 2 msk tomatsås
- 50 g riven mozzarella
- 50 g rå salsiccia
- 30 g gorgonzola
- Granatäppelkärnor
Gör så här:
- Bred tomatsås över pizzabottnen och strö över mozzarella.
- Kläm ut salsicciafyllningen ur korven och lägg på pizzan i små bollar.
- Fördela gorgonzola över pizzan.
- Grädda pizzan i 250 grader i cirka 8 minuter.
- Strö över granatäppelkärnor innan servering.
Grönkålspizza med Färskost, Getost och Granatäpple
En julinspirerad pizza med grönkål, getost och valnötter, toppad med granatäpple och honung.
Läs även: Sjöbos bästa pizza
Ingredienser:
- Pizzadeg:
- 2,5 dl vatten
- 10 g jäst
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 dl durumvetemjöl
- 0,5 msk salt
- 1 msk rapsolja
- Topping:
- 200 g naturell färskost
- 200 g getost (t.ex. chèvre eller svensk getbrie)
- 100 g grönkål
- 0,5 granatäpple
- 2 dl valnötter
- 2 msk flytande honung
- 2 msk rapsolja eller olivolja
- 1 tsk flingsalt
Gör så här:
- Förbered degen: Blanda vatten, jäst, vetemjöl och durumvete i en matberedare och arbeta degen i 3-4 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt arbeta degen i 2-3 minuter. Olja in en bunke med hälften av oljan och lägg i degen. Klappa in resten av oljan på ytan. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 2 timmar.
- Förbered fyllningen: Sätt ugnen på 250 grader.
- Forma pizzan: Kavla ut degen till en rektangel lika stor som en plåt. Olja in plåten eller lägg på ett bakplåtspapper och lägg på degen.
- Lägg på fyllning: Bred färskosten över pizzan. Smula över getosten.
- Grädda pizzan (del 1): Grädda pizzan mitt i ugnen i 8-10 minuter.
- Tillsätt grönkål och valnötter: Riv grönkålen i bitar och ta bort stjälkarna. Ta ut pizzan och strö över grönkål och valnötter.
- Grädda pizzan (del 2): Fortsätt grädda i 8-10 minuter.
- Toppa och servera: Peta ut kärnorna ur granatäpplet. Ta ut pizzan och strö över granatäppelkärnor. Ringla över honung och olja. Strö över flingsalt och servera pizzan.
Pizza med Grönkål, Mozzarella och Granatäpple
Ett enklare recept med färdig pizzabotten, grönkål och mozzarella, toppad med granatäpple.
Ingredienser:
- 1 st pizzabotten (400 g)
- 1 dl crème fraiche
- 100 g grönkål
- 225 g mozzarella
- 1/2 citron
- 1 nypa salt
- 1 dl valnötter
- 1/2 msk olivolja
- 1 st granatäpple
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela grönkålen i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med olivolja, citronsaft och salt. Rör om så vätskan och saltet fördelar sig över grönkålen.
- Kavla ut den färdiga pizzabottnen något på ett mjölat bakbord.
- Lägg pizzabottnen på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Bred crème fraiche över pizzabottnen.
- Riv mozzarella över pizzan och fördela sedan grönkålen över den.
- Hacka valnötter grovt och strö över pizzan.
- Grädda pizzan i mitten av ugnen tills pizzan fått fin färg, ca 10 minuter.
- Ta ut pizzan ur ugnen, strö kärnor från granatäpple över den och njut!
Rosa Pizza Bianca med Mozzarella och Granatäpple
En visuellt tilltalande pizza med en rosa botten, mozzarella och granatäpple.
Ingredienser:
- Pizzadeg:
- 40 g jäst
- 5 dl vatten
- 0,5 dl rapsolja
- 1 - 2 msk rödbetspulver eller rosa pithayapulver
- 1 msk strösocker
- 1,5 tsk salt
- 11 dl vetemjöl special (660 g)
- Topping:
- 2 mozzarellaostar (à 125 g)
- 1 kruka rosmarin
- 1 kruka mynta
- 300 g naturell färskost
- Garnering:
- 1 granatäpple
- 1 msk olivolja
Gör så här:
- Förbered degen: Blanda jäst, vatten, olja, rödbetspulver, socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen i ca 5 min i bakmaskin. Täck degen med bakduk och låt jäsa ca 30 min. Degen kan också jäsa i kylen i ca 8 timmar.
- Förbered fyllningen: Sätt ugnen på 250 grader.
- Forma pizzan: Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Forma degbitarna till runda pizzor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Lägg på fyllning: Riv mozzarellaosten i bitar. Repa hälften av rosmarinen och myntan. Bred färskosten på pizzabottnarna. Strö över mozzarellaost, rosmarin och mynta.
- Grädda pizzan: Grädda pizzorna mitt i ugnen i 6-8 min tills de är gyllenbruna.
- Garnera och servera: Halvera och gröp ut kärnorna ur granatäpplet. Ta pizzorna ur ugnen och ringla över olja. Strö över granatäppelkärnor.
Ytterligare Tips och Variationer
- Honungsrostade valnötter: Hacka valnötter grovt och rosta dem i en torr stekpanna tills de fått en lätt gyllenbrun färg. Tillsätt smör, honung och salt och låt reducera tillsammans med valnötterna. Strö över pizzan för extra smak och textur.
- Friterad scharlottenlök: Finhacka scharlottenlök och fritera den i olja tills den är gyllenbrun. Använd som topping för en krispig och smakrik touch.
- Avokado och korianderdressing: Blanda avokado, vitlök, koriander, limesaft, olivolja, salt och peppar till en dressing. Ringla över pizzan efter gräddning.
- Använd olika ostar: Experimentera med olika ostar som pecorino, parmesan eller taleggio för att hitta din favoritkombination.
- Vegetariska alternativ: Ersätt salsiccia med andra grönsaker som grillad zucchini, aubergine eller paprika.
- Starkare smaker: Tillsätt chiliolja eller färsk chili för en extra kick.
Läs även: Guide till perfekt pizzasås
Läs även: Lyxiga pizzatillbehör