Köttfärssås är en klassisk rätt som älskas av många, men varför inte prova en variant med kycklingfärs? Det är ett hälsosammare och mer klimatsmart alternativ som dessutom är lika enkelt att laga. Denna artikel utforskar olika recept och tips för att skapa en smakrik och god pasta bolognese med kycklingfärs.
Vad är Pasta Bolognese med Kycklingfärs?
Traditionellt sett görs bolognese med nötfärs, men kycklingfärs är ett utmärkt substitut. Det ger en mildare smak som passar bra med olika kryddor och grönsaker. Dessutom är kycklingfärs oftast magrare än nötfärs, vilket gör rätten lite lättare.
Recept 1: Enkel Kycklingfärssås
Detta recept är snabbt och enkelt, perfekt för en vardagskväll.
Ingredienser (4 portioner):
- 1 gul lök
- 500 g kycklingfärs
- 2 vitlöksklyftor
- 1 förpackning krossade tomater (400 g)
- 0,5 dl tomatpuré
- 1 buljongtärning (kyckling eller grönsak)
- 1 dl grädde
- 0,5 - 1 msk torkad oregano
- 2 msk fryst basilika
- Vitpeppar och salt
- Cayennepeppar
Gör så här:
- Hacka löken och fräs den i en stor stekpanna.
- Tillsätt kycklingfärs och stek tills den är genomstekt. Mosa färsen med en gaffel.
- Pressa ner vitlöken.
- Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och buljongtärning. Hetta upp och låt buljongen smälta.
- Rör ner grädde, oregano och basilika.
- Krydda med vitpeppar, salt och cayennepeppar efter smak.
Servera med pasta och valfria grönsaker.
Läs även: Allt du behöver veta om kokt pasta
Recept 2: Bolognese med Kycklingfärs och Aubergine
Detta recept ger en mustigare smak med hjälp av aubergine.
Ingredienser:
- 400 g kycklingfärs
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 aubergine (ca 350 g)
- 1 förpackning krossade tomater (ca 390 g)
- 3 msk tomatpuré
- 2 tsk kinesisk soja
- 1 hönsbuljongtärning
- 2 tsk oregano
- 1 tsk rosmarin
- Smör
- Salt och nymalen svartpeppar
- 300 g pasta
- 50 g riven parmesanost
- 1 påse rucola (ca 40 g)
Gör så här:
- Skala och finhacka lök och vitlök. Halvera och skär auberginen i skivor och sedan i mindre bitar.
- Stek lök och aubergine i smör på medelvärme i ca 10 min. Krydda med salt och peppar. Ta upp lök och aubergine ur stekpannan.
- Tillsätt mer smör och stek kycklingfärsen tills den fått fin färg.
- Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, soja, buljongtärning och vatten. Blanda i lök- och auberginefräset.
- Krydda med oregano, rosmarin, salt och peppar.
- Sjud såsen under lock i ca 20 min.
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Servera såsen med pasta, parmesanost och rucola.
Recept 3: Pasta Pollonese - En Klimatsmart Variant
Detta recept är en lättare och mer klimatsmart version av den klassiska bolognesen.
Ingredienser:
- 500 g kycklingfärs
- Olja
- 2 gula lökar
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 400 g krossade tomater
- 1 dl vatten eller kycklingbuljong
- 1 tsk torkad timjan
- Salt och svartpeppar
- 1 tsk socker
- 20 g riven parmesanost
- 1 kruka färsk basilika
- 200 g valfri pasta
Gör så här:
- Fräs kycklingfärsen i lite olja på medelvärme i ca 6 minuter.
- Lägg i hackad lök, vitlök och fräs ytterligare i 3 minuter.
- Tillsätt sedan tomatpuré, krossade tomater, vatten och rör om.
- Låt småkoka i ca 10 minuter.
- Krydda med timjan, salt, peppar och socker.
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Tillsätt parmesanosten och strimlad basilika strax före servering. Servera med rykande het pasta.
Läs även: Recept: Krämig Pasta med Räkor
Tips för att Lyckas med Kycklingfärs
- Använd mycket fett: Kycklingfärs kan upplevas lite klibbig, så var inte rädd att använda mer fett i pannan än vanligt.
- Bryna ordentligt: Bryn färsen ordentligt i hög värme för att få fram goda smaker.
- Jobba ut färsen: Jobba ut färsen ordentligt så att det inte bildas klumpar och den bryns jämnt.
- Tillsätt vätska: Tillsätt vätska från lök, grönsaker och/eller tomatsås.
- Håll rent: Var extra noga med hygienen när du lagar kyckling.
- Stek igenom: Kycklingfärs ska stekas igenom helt.
Variationer och Smaksättning
Kycklingfärs är mångsidig och kan smaksättas på många olika sätt. Här är några idéer:
- Italienska kryddor: Oregano, basilika, rosmarin och timjan passar utmärkt.
- Vitlök och lök: Använd rikligt för en fyllig smak.
- Chili: Tillsätt chili flakes eller chilisås för en hetare variant.
- Grönsaker: Morötter, selleri, paprika och champinjoner ger extra smak och näring.
- Vin: En skvätt rött eller vitt vin kan förhöja smaken.
- Grädde eller crème fraîche: Ger en krämigare konsistens.
- Pancetta eller bacon: Små bitar av pancetta eller bacon ger en rökig smak.
- Asiatiska smaker: Prova att smaksätta med soja, ingefära och vitlök för en asiatisk twist.
Kycklingfärs vs. Nötfärs: Hälsa och Miljö
Kycklingfärs är ett hälsosammare alternativ till nötfärs eftersom den har lägre fetthalt och högre proteinhalt. Dessutom är kycklingproduktion generellt sett mer miljövänlig än nötköttsproduktion.
- Protein: Kycklingfärs innehåller cirka 20 gram protein per 100 gram.
- Fett: Kycklingfärs innehåller cirka 5-7% fett per 100 gram.
- Miljöpåverkan: Kyckling har en lägre klimatpåverkan än nötkött.
Andra Rätter med Kycklingfärs
Kycklingfärs kan användas i många olika rätter, inte bara pasta bolognese. Här är några exempel:
- Tacos: Ersätt nötfärsen med kycklingfärs i tacos.
- Köttbullar: Gör saftiga kycklingköttbullar med sås och lingon.
- Lasagne: Använd kycklingfärs i lasagne istället för nötfärs.
- Asiatiska rätter: Kycklingfärs passar utmärkt i asiatiska rätter som wok och nudelsoppor.
- Hamburgare: Forma kycklingfärsen till hamburgare och grilla eller stek.
Tips för Matlådor
Pasta bolognese med kycklingfärs är en utmärkt rätt att ta med som matlåda. Den är lätt att värma upp och smakar lika gott dagen efter. För att göra matlådan extra näringsrik kan du tillsätta extra grönsaker som broccoli, paprika eller spenat.
Läs även: Tips för bästa citron- och kycklingpastan