Kokosdrömmar är småkakor som är älskade för sin söta kokossmak och smält-i-munnen konsistens. Den klassiska varianten kan enkelt förvandlas med tillägget av choklad, vilket ger en extra dimension av smak och textur. Denna artikel utforskar grundreceptet för kokosdrömmar och presenterar olika sätt att inkludera choklad för att skapa en ännu mer dekadent godbit.
Klassiska Kokosdrömmar: Grundreceptet
Detta recept är baserat på "Sju sorters kakor", en välkänd svensk bakbok.
Ingredienser:
- 50 g smör eller margarin
- 1 1/2 dl rörsocker strö
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl mat- eller rapsolja
- 2 dl kokos
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk hjorthornssalt
Instruktioner:
- Rör matfett, rörsocker och vanilj smidigt.
- Tillsätt oljan lite i taget under omrörning.
- Rör ner kokos och mjölet blandat med hjorthornssalt.
- Rulla degen till runda bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Tips:
- Degen kan vila en stund innan den rullas till bollar.
- Var försiktig när du öppnar ugnen efter gräddningen, hjorthornssaltet kan avge en stark lukt.
Kokosdrömmar med Choklad: Variationsmöjligheter
Det finns många sätt att addera choklad till kokosdrömmar. Här är några idéer:
- Chokladdoppade kokosdrömmar: Smält din favoritchoklad (mörk, mjölk eller vit) och doppa de färdiggräddade och svalnade kokosdrömmarna i chokladen. Strö eventuellt över extra kokosflingor eller hackade nötter innan chokladen stelnar.
- Chokladbitar i degen: Hacka choklad (mörk, mjölk eller vit) och blanda ner i degen innan du rullar den till bollar. Mängden choklad kan anpassas efter smak.
- Kokosdrömmar med chokladswirl: Smält choklad och ringla den över de ogräddade kokosdrömmarna i ett swirlmönster.
- "Fusk"-varianten med havre, kokos och choklad: Detta recept är enklare och snabbare än det traditionella. Smält smör och rör ner strösocker, vaniljsocker, salt, knäck, havregryn och kokosflingor i kastrullen. Fördela smeten i bakformar och tryck ner en chokladbit i varje form. Grädda i ugnen tills de fått gyllene färg. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet tills de stelnat.
Citron- och Kokosdrömmar med Choklad (och utan tillsatt socker)
För den som vill ha ett lite hälsosammare alternativ finns det varianter med mindre socker och tillsatt protein.
Läs även: Populär kladdkaka utan socker
Ingredienser:
- 100 g rumstempererat smör
- 3 msk sötströ / sötning
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl vassle
- 2 st äggulor
- 1 tsk bakpulver
- 0.50 st citron - saft och zest efter smak
- 1 nypa kokos
- 85 g sockerfri vit choklad
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
- Vispa ihop smör och sötning fluffigt.
- Tillsätt nu mjöl, vassle, bakpulver och äggulor, citronjuice + zest och arbeta ihop till en formbar massa/deg med dina händer.
- Ta fram en plåt med bakplåtspapper.
- Forma nu degen till 10-15 st runda bollar (beroende på hur stora du vill ha), platta ut bollarna lite på plåten.
- Grädda kakorna i ugnen 10-15 minuter beroende på ugn, håll koll och ta ut när de börjar få fin färg på kanter. De är lite mjuka men stelnar när de svalnat.
- När kakorna har svalnat helt kan du försiktigt smälta vit choklad som du sedan doppar drömmarna i, doppa direkt efteråt kakorna i rostad kokos och låt stelna.
Tips för att lyckas med dina kokosdrömmar
- Rumstempererat smör: Använd rumstempererat smör för att få en jämn och smidig deg.
- Hjorthornssalt: Hjorthornssalt ger drömmarna deras karakteristiska sprödhet. Var dock försiktig med mängden, för mycket kan ge en stark smak.
- Gräddningstid: Håll koll på gräddningstiden, drömmarna ska vara ljusa och inte få för mycket färg.
- Förvaring: Förvara kokosdrömmarna i en lufttät burk i rumstemperatur.
Variationsmöjligheter för olika kostbehov
- Laktosfritt: Använd laktosfritt smör och laktosfri choklad.
- Glutenfritt: Använd glutenfria havregryn (om receptet innehåller havre) och glutenfritt mjöl.
- Veganskt: Ersätt smör med veganskt margarin och välj vegansk choklad. Ägg kan ersättas med äggersättning eller 1 msk linfrön blandat med 3 msk vatten per ägg.
Att tänka på vid val av choklad
- Kvalitet: Välj en choklad av god kvalitet för bästa smak.
- Kakaohalt: Kakaohalten påverkar chokladens smak och sötma. Mörk choklad har en högre kakaohalt och är mindre söt än mjölkchoklad. Vit choklad innehåller ingen kakao utan består av kakaosmör, socker och mjölk.
- Sockerhalt: Om du vill minska sockerintaget kan du välja en choklad med lägre sockerhalt eller en sockerfri variant.
Serveringstips
Kokosdrömmar med choklad är perfekta till fikat, som dessert eller som en liten gåva. De kan serveras som de är eller tillsammans med en kopp kaffe, te eller varm choklad. De passar också bra till glass eller andra desserter.
Läs även: Djupdykning i Arvid Nordquist Chokladkaffe
Läs även: Ljuvliga chokladrecept