Hösten är en tid för mys, värme och framför allt, god mat. När temperaturen sjunker och dagarna blir kortare, finns det inget bättre än att värma sig med en skål rykande het soppa. Denna artikel presenterar en samling inspirerande och smakrika sopprecept, perfekta för att njuta av höstens alla smaker. Från mustiga grytor med rotfrukter och svamp till krämiga soppor med fisk och skaldjur, här finns något för alla smaker och tillfällen.
Höstlig Pumpa- och Sötpotatissoppa med Jordärtskocka och Chili
Denna soppa är en hyllning till höstens rika skörd av grönsaker. Pumpa, sötpotatis och jordärtskocka kombineras med chili för en värmande och smakrik upplevelse.
Ingredienser:
- 150 g gul pumpa (t.ex. butternut)
- 2 medelstora sötpotatisar
- 1 gul lök
- 4 rensade jordärtskockor (ca 50 g)
- ca 1 röd chili
- 2 msk rapsolja
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl vitt vin
- 8 dl grönsaksbuljong
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1/2 dl matlagningsyoghurt (24%)
- Salt och vitpeppar
Till servering:
- 1/2 dl matlagningsyoghurt (24%)
- Bladpersilja
- Skalet av 1 citron
- Svartpeppar
Gör så här:
- Skala och tärna pumpan och sötpotatisen. Skala och klyfta löken.
- Fräs jordärtskocka, pumpa, sötpotatis, lök och hackad chili i rapsolja.
- Tillsätt tomatpuré, vin, grönsaksbuljong och matlagningsgrädde och koka i ca 20 minuter.
- Tillsätt yoghurten och mixa soppan slät.
- Smaka av med salt och peppar.
Servering:
Garnera med matlagningsyoghurt, bladpersilja, citronskal och svartpeppar.
Höstgryta med Ölkorv, Fläsk och Jordärtskocka
Denna rustika gryta är perfekt för en fredagskväll när man vill ha något enkelt och smakrikt. Ölkorv, fläsk och jordärtskocka kombineras med örter och kryddor för en mustig och värmande rätt.
Läs även: Guide till soppa för många portioner
Ingredienser:
- ca 100 g ölkorv av valfri sort
- ca 600 g fläskkött (grytbitar av skinkstek, fläskkarré utan ben, fläskfilé)
- 2 röda lökar
- ca 100 g jordärtskocka
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl rött vin
- 1 msk soya
- 1 msk oxfond
- 1 dl vatten
- 3 dl grädde
- 1 knippe färsk oregano
- 1 gul paprika
- 2 dl oliver
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Skiva ölkorven tunt och stek den i en varm gryta.
- Skär köttet i små bitar och låt det bryna med korven.
- Skala och skiva löken fint och ha i den i grytan när köttet börjar få färg.
- Skala jordärtskockan och skär den i små bitar. Ha i den tillsammans med tomatpuré, vin, soya, fond och vatten.
- Låt allt koka upp. Tillsätt grädden.
- Bind ihop ett knippe färsk oregano med ett steksnöre och lägg i grytan.
- Låt allt puttra på svag värme under lock tills köttet är helt klart, minst 30 minuter men gärna längre.
- Skär paprikan i bitar och blanda i tillsammans med oliverna. Låt puttra med i grytan de sista minuterna.
- Tag ur knippet med oregano. Smaka av med salt och peppar.
Servering:
Servera med råris och en sallad. Ett glas rött vin, som Chill Out Sangiovese, passar utmärkt till denna rätt.
Värmande Fisk- och Skaldjurssoppa med Saffran
Denna lyxiga soppa är perfekt för speciella tillfällen eller när man vill unna sig något extra gott. Lax, torsk och räkor kombineras med saffran och vitt vin för en smakrik och elegant rätt.
Ingredienser:
- 600 g lax och torsk (tillsammans)
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- Olivolja till stekning
- 1 fänkål
- 1 morot
- 5 potatisar
- 1,3 liter vatten
- 3 st fiskbuljongtärningar
- 1 burk plommontomater
- 1 kuvert saffran
- 1 dl vitt vin
- 300 g räkor
- Timjan att toppa med
- Havskräftor att toppa med
Gör så här:
- Hacka löken och vitlöken. Skiva fänkålen, dela potatisen i lagom stora bitar och skär moroten i strimlor.
- Fräs löken i olivolja, lägg efter några minuter i fänkål, potatis och morot.
- Häll i vattnet och smula ner de tre buljontärningarna.
- Klipp tomaterna i mindre bitar och lägg dem i kastrullen med allt de andra. Salta och peppra lagom mycket.
- Koka upp allting och låt sedan soppan koka under lock i cirka 30 minuter.
- Efter halva koktiden (15 minuter) häll i saffran och vin.
- Skär fisken i lika stora bitar och skala alla räkor.
- Lägg i fisken och låt sjuda i cirka 5 minuter.
Servering:
Toppa med räkor, havskräftor och timjan. Servera med aioli, krutonger eller bröd.
Höstig Vegogryta med Svamp, Paprika och Kikärtor
Denna vegetariska gryta är ett utmärkt val för en hälsosam och smakrik måltid. Svamp, paprika och kikärtor kombineras med kryddor och örter för en mustig och värmande rätt.
Läs även: Recept: Thailändsk kycklingsoppa
Ingredienser:
- 600g blandsvamp
- 1 gul lök
- 1 grön paprika
- olja att steka i
- 2 burkar krossade tomater (à 400g)
- 2 dl vatten
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk dijonsenap
- salt, svartpeppar
- 2 tsk torkad oregano
- 1 burk kikärtor (400g)
Tillbehör:
- couscous
- rostad lök
Gör så här:
- Rensa svampen. Värm en stekpanna till medeltemperatur och lägg i svampen. Stek tills vätskan reducerats. Lägg i lite matfett på slutet som får steka in. Ställ pannan åt sidan.
- Grovhacka löken. Kärna ur och hacka paprikan. Värm olja i en traktörpanna eller gryta och lägg i lök och paprika. Låt den mjukna och lägg sedan i den stekta svampen.
- Slå på krossade tomater och skölj ur burkarna med vattnet. Rör i balsamvinäger, strösocker och senap. Salta och peppra. Smula över oregano. Låt allt puttra i cirka 10 minuter under lock.
- Skölj kikärtorna i ett durkslag och ner rör i grytan. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
Servering:
Toppa med hackad färsk ört, exempelvis gräslök, persilja eller timjan. Servera med couscous och rostad lök. Ett italienskt rött vin, som Pietra d’ Elsa, passar utmärkt till denna rätt.
Andra Värmande Soppalternativ för Hösten
Utöver de detaljerade recepten ovan, finns det en mängd andra soppor som passar perfekt för hösten. Här är några exempel:
- Kycklingsoppa: En klassisk tröstmat som värmer både kropp och själ. Smaksätt med dill och pepparrot för en extra kick.
- Löksoppa: En fransk klassiker som är både lyxig och budgetvänlig. Servera med gratinerat bröd och ost.
- Lasagnesoppa: En matig och smakrik soppa som är en enkel variant av den populära pastagratängen.
- Gulaschsoppa: En ungersk klassiker med köttfärs och paprika. Servera med en klick gräddfil.
- Linssoppa: En mättande och hälsosam soppa som är rik på protein och fibrer. Smaksätt med rimmat fläsk och vitlök.
- Svampbuljong med dumplings: En asiatisk-inspirerad soppa med smak av svamp och miso. Tillsätt färdiga dumplings för en snabb och enkel middag.
- Krämig svampsoppa med mandelpotatis och rostade hasselnötter: En smakrik och krämig soppa som är perfekt för svampälskare.
Tips för att Lyckas med Din Höstsoppa
- Använd säsongens råvaror: Hösten är en tid för rika smaker och färska grönsaker. Utnyttja det genom att använda säsongens råvaror i din soppa.
- Smaka av ofta: Smaken är subjektiv, så det är viktigt att smaka av soppan ofta och justera kryddningen efter din egen smak.
- Var inte rädd för att experimentera: Soppor är ett utmärkt sätt att vara kreativ i köket. Prova olika kombinationer av ingredienser och kryddor för att skapa din egen unika soppa.
- Laga en stor sats: Soppor är ofta lika goda eller ännu godare dagen efter, så laga gärna en stor sats och spara resterna till lunch eller middag.
- Servera med goda tillbehör: Bröd, krutonger, aioli, gräddfil eller färska örter är utmärkta tillbehör som kan lyfta din soppa till nya höjder.
Läs även: Värmande soppa med fänkål