Himmelsk Gryta: Recept för alla tillfällen

Vintern är här, och med den längtan efter värmande och smakrika rätter. Grytor är perfekta för detta, och här presenteras en samling recept som passar både vardag och fest. Från mustiga köttgrytor till krämiga kycklingvarianter, det finns något för alla smaker.

Högrevsgryta - En himmelsk klassiker

Denna högrevsgryta är en favorit som kräver lite tid, men resultatet är väl värt väntan. Långkoket gör köttet otroligt mört och smakrikt.

Ingredienser:

  • Högrev
  • Smör
  • Lök
  • Vitlök
  • Paprikapulver
  • Salt
  • Peppar
  • Vin (rött eller vitt)
  • Tomatpuré
  • Vatten
  • Morötter

Gör så här:

  1. Dela högreven i bitar och bryn dem i smör.
  2. Strimla löken och hacka vitlöken, bryn även dessa.
  3. Lägg över allt i en gryta.
  4. Tillsätt paprikapulver, salt och peppar.
  5. Tillsätt vin, tomatpuré och vatten. Låt koka under lock i 1,5-2 timmar.
  6. Tillsätt morötterna och koka ytterligare 30 minuter.

Servera med potatis, ris eller mos.

Fläskfilégryta med champinjoner - En snabb och krämig vardagsfavorit

Denna fläskfilégryta är en klassiker som är både snabb och enkel att laga. Den krämiga såsen med champinjoner gör den till en perfekt vardagsrätt.

Läs även: En djupdykning i svenska smaker

Ingredienser:

  • 500 g fläskfilé
  • 2 msk smör
  • Salt
  • Peppar
  • 1 gul lök
  • 250 g champinjoner
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk majsstärkelse

Gör så här:

  1. Skär fläskfilén i strimlor och bryn i smör, salta och peppra.
  2. Skala och hacka löken, ansa och dela svampen. Bryn lök och svamp i smör.
  3. Tillsätt tomatpuré och bryn någon minut.
  4. Smula ner buljongtärningen och rör i grädde och mjölk, låt koka upp.
  5. Smaka av med soja och senap, salt och peppar.
  6. Rör ut majsstärkelsen i vatten och rör ner.
  7. Vänd ner köttet och låt den bli varm.

Servera med ris eller potatis och en sallad.

Krämig Kycklinggryta - Enkel och smakrik

Denna kycklinggryta är rund i smakerna och samtidigt väldigt smakrik. Perfekt för både vardag och fest.

Ingredienser:

  • Kycklingfilé
  • Smör
  • Paprika
  • Lök
  • Grädde
  • Crème fraiche
  • Soja
  • Fond (kyckling eller kalv)
  • Peppar
  • Minimajs

Gör så här:

  1. Skär paprikorna i bitar, skala och klyfta löken.
  2. Bryn kycklingen i smör.
  3. Tillsätt grädde, crème fraiche, soja, fond och peppar.
  4. Tillsätt minimajs och låt sjuda samman i 10-15 minuter.

Servera med ris och färska örter.

Fläskfilégryta med bacon och champinjoner

En variant på fläskfilégrytan som får extra smak från bacon och champinjoner.

Läs även: Variationer av Kyckling Kabanoss

Ingredienser:

  • Fläskfilé
  • Lök
  • Champinjoner
  • Bacon
  • Creme fraiche
  • Grädde
  • Övriga ingredienser (enligt smak)

Gör så här:

  1. Putsa fläskfiléerna och skär i skivor. Finhacka lök. Skär champinjoner i mindre bitar.
  2. Fräs löken mjuk och lägg över på fat eller i skål. Stek champinjonerna i het panna utan matfett. Salta och peppra något. Lägg över på fatet.
  3. Stek baconet, inte för hårt. Klipp ner i mindre bitar och blanda med lök, champinjoner och fläskfilé.
  4. Koka upp creme fraiche, grädde och övriga ingredienser. Smaka av såsen.
  5. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.

Mustig köttfärsgryta - En budgetvänlig klassiker

En enkel och billig gryta som är perfekt för vardagsmaten.

Ingredienser:

  • 1 kg blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 morötter
  • 8 potatisar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 l vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 2 msk kinesisk soja
  • 800 g krossade tomater
  • 1,5 msk paprikapulver
  • 0,5 msk sambal oelek
  • Salt och peppar
  • Smör

Gör så här:

  1. Ta fram färsen i rumstemperatur. Skala och finhacka löken och vitlöksklyftan (eller pressa den). Skala och riv morötterna och skala och skär potatisen i centimeterstora tärningar.
  2. Hetta upp smör i en stor gryta och fräs lök och vitlök i några minuter. Tillsätt morötterna och färsen och bryn tills all färs är genomstekt, använd en gaffel att röra med.
  3. Rör ner tomatpurén och fräs i någon minut till.
  4. Tillsätt vatten, buljongtärningar, soja, krossade tomater och paprikapulver.
  5. Krydda med salt och peppar och låt koka upp.
  6. Lägg i potatistärningarna och låt puttra på svag värme under lock i 15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Smaka av med sambal oelek om du önskar lite hetta.

Servera med en klick crème fraiche och ett gott bröd.

Festlig fläskfilégryta med rosépeppar och svartvinbärsgelé

En lyxigare variant av fläskfilégrytan, perfekt för festliga tillfällen.

Ingredienser:

  • 2 fläskfiléer, à ca 500 g
  • Smör
  • 200 g philadelphiaost
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk rosépeppar, grovkrossad
  • 1 tsk svartvinbärsgelé
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Putsa fläskfiléerna och skär dem sedan i tunna skivor. Värm upp en stekpanna eller gryta med smör och bryn skivorna på bägge sidor, så att de får fin färg.
  2. Vispa ihop philadelphiaost, grädde, fond, soja, sambal oelek och rosépeppar i en kastrull. Koka upp och häll sedan blandningen i pannan. Låt allt puttra på svag värme i några minuter, eller tills köttet är genomkokt. Smaka av med svartvinbärsgelé och salt och peppar.
  3. Garnera med rosépeppar och timjan.

Servera tillsammans med kokt potatis eller pasta och grönsaker, till exempel kokt sparris.

Kycklinggryta - En vardagsrätt i festoutfit

Denna kycklinggryta är otroligt god och enkel att svänga ihop. Perfekt för både vardag och fest.

Läs även: Recept: Indisk gryta

Ingredienser:

  • Kycklingfilé
  • Lök
  • Paprika
  • Kycklingfond
  • Kalvfond
  • Soja
  • Grädde
  • Honung
  • Färskost

Gör så här:

  1. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, stek bitar i smör.
  2. Hacka lök och paprika. Ha i det med kycklingen när den blivit genomstekt.
  3. Häll i kycklingfond, kalvfond och soja. Krydda.
  4. Häll i grädde, honung och färskost och blanda runt, låt sedan puttra i ca 10 min till på medelvärme.

Servera med ris, potatis eller pasta.

Tips och variationer

  • Vegetariska alternativ: Byt ut köttet mot quorn, tofu eller halloumi för en vegetarisk gryta.
  • Starkare smak: Tillsätt mer sambal oelek, chili eller cayennepeppar för en hetare gryta.
  • Sötare smak: Tillsätt lite mer honung eller sirap för en sötare gryta.
  • Tjockare sås: Red av såsen med majsstärkelse eller vetemjöl.
  • Grönsaker: Experimentera med olika grönsaker, som svamp, broccoli, blomkål eller zucchini.

Populära inlägg: