Krämig Pasta med Fläskfilé, Bacon och Mozzarella: Recept och Variationer

Den här artikeln utforskar läckra recept på pasta med fläskfilé, bacon och mozzarella, och erbjuder variationer för att passa olika smaker och preferenser. Från enkla vardagsrätter till mer avancerade gourmetalternativ, här hittar du inspiration för att skapa en minnesvärd måltid.

Enkel Pasta med Fläskfilé och Basilika (5 ingredienser)

Detta recept är perfekt för en snabb och enkel vardagsmiddag. Det utnyttjar konceptet med endast fem huvudingredienser, vilket gör det lätt att komma ihåg och förbereda.

Ingredienser:

  • 400 g Penne pasta
  • 550 g Fläskfilé
  • 2 dl Crème Fraiche Naturell
  • 50 g Riven Ost (t.ex. parmesan eller mozzarella)
  • 1 kruka Basilika

Från skafferiet:

  • 1 Gul lök
  • 2 klyftor Vitlök
  • 1 msk Smör
  • Salt
  • Svartpeppar

Instruktioner:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Strimla fläskfilén och krydda med salt och peppar.
  3. Fräs fläskfilén i smör tills den är genomstekt.
  4. Tillsätt pressad vitlök och hackad lök och låt fräsa med en kort stund.
  5. Blanda ner crème fraiche och riven ost. Låt såsen puttra tills osten smält.
  6. Hacka basilikan och rör ner i såsen.
  7. Blanda såsen med den kokta pastan och servera omedelbart.

Fläskfilé med Basilika och Mozzarella

Detta recept är en variant med fokus på basilika och mozzarella för en fräsch och smakrik rätt.

Ingredienser:

  • 500 g Fläskfilé
  • 2-3 dl Champinjoner
  • 3 Vitlöksklyftor
  • 1 dl Grädde
  • 3 dl Creme Fraiche
  • 2 msk Hackad Basilika (färsk eller fryst)
  • Soya
  • Citron
  • Salt och Vitpeppar

Instruktioner:

  1. Skiva fläskfilén och bryn skivorna i smör. Lägg över på ett fat.
  2. Skiva champinjoner och fräs i smör. Pressa ner vitlök.
  3. Lägg ner den brynta fläskfilén i pannan med champinjonerna.
  4. Rör ner grädde, creme fraiche och basilika. Tillsätt soya tills önskad färg.
  5. Finriv det yttersta skalet på citronen. Rör ner valfri mängd citronskal och citronsaft i såsen.
  6. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra tills pastan är klar.
  7. Servera fläskfilén med pasta och sallad.

Krämig Pasta med Fläskfilé, Champinjoner och Soltorkade Tomater

Detta recept kombinerar fläskfilé med champinjoner och soltorkade tomater för en extra smakrik och krämig pasta.

Läs även: Allt du behöver veta om kokt pasta

Ingredienser:

  • ca 500 g Fläskfilé
  • 1 Gul lök
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 250 g Färska Champinjoner
  • 1 dl Strimlade Soltorkade Tomater i Olja (spara oljan)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 3 dl Vatten
  • 1 Hönsbuljongtärning
  • 3 dl Vispgrädde
  • 4 portioner Tagliatelle
  • 2 tsk Majsstärkelse
  • 2 tsk Vatten
  • 1 Citron (finrivet skal och saft till smaksättning)
  • 65 g Babyspenat
  • Riven Parmesan (till servering)
  • 1 kruka Basilika (till servering)

Instruktioner:

  1. Putsa och skär fläskfilén i 1 cm tjocka skivor. Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva champinjonerna.
  2. Bryn köttet i 2 omgångar i en stekpanna i ca 1 msk olja från de soltorkade tomaterna per omgång. Lägg köttet i en gryta.
  3. Stek lök och champinjoner i ca 2 msk olja från de soltorkade tomaterna tills det får fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg lök och svamp i grytan.
  4. Tillsätt soltorkade tomater, vatten, smulad hönsbuljongtärning och grädde. Koka i sakta i ca 10 minuter.
  5. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  6. Blanda majsstärkelsen med vattnet och red av grytan under omrörning.
  7. Tvätta och riv det yttersta av skalet på citronen. Smaka av grytan med salt, peppar, rivet citronskal och några droppar citronsaft.
  8. Vänd ner spenaten i fläskfilégrytan.
  9. Servera grytan med pastan, strö över riven parmesan och basilikablad.

Fylld Fläskfilé med Mozzarella, Parmaskinka och Soltorkade Tomater

För en mer avancerad rätt kan du fylla fläskfilén med mozzarella, parmaskinka och soltorkade tomater innan du grillar den.

Ingredienser:

  • Fläskfilé
  • Mozzarellaost (skivad)
  • Parmaskinka
  • Soltorkade Tomater
  • Färsk Timjan
  • Salt och Peppar

Tillbehör:

  • Potatis
  • Olivolja
  • Flingsalt

Instruktioner:

  1. Snitta filén nästan igenom, platta ut den och banka lite så den blir stor och platt.
  2. Fördela skivad mozzarella, parmaskinka, soltorkade tomater samt lite färsk timjan.
  3. Rulla ihop filen och bind den med ett steksnöre, salta och peppra.
  4. Lägg på grillen, indirekt värme och kör tills den är 67 grader i innertemperatur.
  5. Tvätta av potatisarna men behåll skalet och dela dem om de är stora.
  6. Lägg i en ugnsform och häll på olivolja och flingsalt, rör om lite.
  7. Kör ca 1 timme i ugnen, känn med sticka för att kolla om de är klara.

Tips och Variationer

  • Ost: Experimentera med olika typer av ost, som Västerbottenost, parmesan, eller grönmögelost för att variera smaken.
  • Grönsaker: Lägg till andra grönsaker som paprika, zucchini eller broccoli för att öka näringsinnehållet och variationen.
  • Kryddor: Använd olika kryddor som vitlökspulver, paprikapulver, eller chili för att ge rätten mer smak.
  • Vegetariskt alternativ: Byt ut fläskfilén mot kyckling eller ett vegetariskt alternativ som halloumi ellerQuorn.
  • Pasta: Välj din favoritpasta, som spaghetti, penne, fusilli eller tagliatelle.
  • Vin: Tillsätt en skvätt vitt vin i såsen för en djupare smak.
  • Grönpeppar: Tillsätt lite grönpeppar i såsen för en extra kick.
  • Servering: Servera pastan med en fräsch sallad och ett gott bröd.

Klimatpåverkan

Tänk på att vad du äter kan göra stor skillnad för miljön och klimatet. Välj råvaror med omsorg och minska matsvinnet. Fläskfilé har en viss klimatpåverkan, så överväg att välja ett mer klimatsmart alternativ ibland.

Läs även: Recept: Krämig Pasta med Räkor

Läs även: Tips för bästa citron- och kycklingpastan

Populära inlägg: