Grönkål och parmesan är en fantastisk smakkombination som passar perfekt i en krämig och värmande pastarätt. Grönkålens lätt beska smak balanseras fint av parmesanens sälta och umami, vilket skapar en rätt som är både smakrik och balanserad. Den här artikeln ger dig flera olika recept och variationer på pasta med grönkål och parmesan, från enkla vardagsrätter till mer avancerade gourmetalternativ.
Grönkålspesto med pasta - ett snabbt och smakrikt alternativ
Ett snabbt och enkelt sätt att njuta av grönkål och parmesan är att göra en grönkålspesto. Peston kan sedan blandas med nykokt pasta för en snabb och smakrik måltid.
Ingredienser:
- 350 g pasta (t.ex. små rigatoni)
- 100 g parmesanost
- 1 vitlöksklyfta
- 1 citron
- 100 g grönkål (+ 40 g, repad)
- 2 dl sötmandlar (rostade och saltade)
- 1 dl olivolja
- 1 dl vatten
- 0,5 tsk salt
- 2 krm nymalen svartpeppar
- 1 buffelmozzarellaost (200 g)
- Rostade mandlar till garnering
Gör så här:
- Riv parmesanosten grovt. Skala och finriv vitlöken. Skölj citronen noga, riv skalet och pressa ut 3 msk saft.
- Lägg 100 g grönkål, parmesan, vitlök, citronskal, citronsaft, mandel, olja, vatten, salt och peppar i en mixer. Mixa till en grov pesto.
- Koka pastan al dente i saltat vatten. Häll av pastan men spara 1-2 dl kokspad.
- Vänd ihop pastan med 40 g grönkål i grytan och låt kålen sjunka ihop lite. Rör i pesto och kokspad, blanda till önskad konsistens.
- Lägg upp pastan på ett fat och bryt över mozzarellan. Garnera med rostade mandlar.
Tips: Peston som blir över kan förvaras i burk i kylen. Täck den gärna med olja så håller den längre.
Krämig grönkålspasta med parmesan - en värmande vinterrätt
Detta recept är perfekt för kalla vinterdagar när du vill ha en värmande och smakrik pastarätt.
Läs även: Allt du behöver veta om kokt pasta
Ingredienser:
- 400 g pasta
- Salt
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk smör
- 1 krm salt
- 250 g grönkål
- 2 dl crème fraîche
- 2 msk grönsaksfond
- 3 dl kokvatten
- 2 dl valnötter
- 2 dl parmesanost
- Svartpeppar, nymalen
- 1 citron, i klyftor
Gör så här:
- Koka pasta i saltat vatten. Spara kokvattnet.
- Hacka lök och vitlök och stek i smör med 1 krm salt i några minuter.
- Addera grönkål och stek den mjuk.
- Häll på crème fraîche, fond och kokvatten från pastan.
- Hacka nötterna och tillsätt dem.
- Rör i parmesan och ta av från värmen. Rör i pastan som är nykokt.
- Garnera med en citronklyfta.
Grönkålspasta med vin och ädelost - en lyxigare variant
För en mer sofistikerad variant av grönkålspasta, prova detta recept med vitt vin och ädelost.
Ingredienser:
- Pasta
- 3 bananschalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 200 g färsk grönkål
- 2 msk smör
- 1 dl vitt matlagningsvin
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 krm chiliflakes
- 2 1/2 dl vatten
- 1 msk majsstärkelse
- 2 dl finriven parmesan eller pecorino
- Salt
- Svartpeppar (nymalen)
- Hasselnötter, valnötter, pinjenötter och/eller smulad ädelost till servering
Gör så här:
- Sätt på en kastrull med vatten till pastan.
- Skala och skiva lök och vitlök. Skölj grönkålen och låt den rinna av. Ta bort stammen och strimla bladen.
- Stek lök och vitlök mjukt i smöret i en stekpanna. Vänd ner hälften av grönkålen. Stek några minuter tills grönkålen mjuknar. Lyft upp på en tallrik och stek resten av grönkålen.
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
- Lägg tillbaka grönkålen från tallriken i pannan. Häll över vinet och låt det koka in. Tillsätt grädden och smula i buljongtärningen samt häll i chiliflakes. Blanda vatten och majsstärkelse och häll i under omrörning. Låt sjuda i några minuter.
- Vänd ner parmesanen och smaka av med salt och peppar.
- Servera såsen med pasta och eventuellt nötter och/eller smulad ädelost.
Pasta med grönkål, svamp och valnötter - en vegetarisk delikatess
Detta recept kombinerar grönkål med svamp och valnötter för en smakrik och näringsrik vegetarisk rätt.
Ingredienser:
- Pasta (casarecce rekommenderas)
- Gul lök
- Champinjoner
- Grönkål
- Vitlök
- Parmesanost
- Vitt matlagningsvin
- Matlagningsgrädde
- Valnötter
- Neutral olja
- Salt
- Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spara ca 1 dl av pastavattnet när du häller av pastan.
- Finhacka gul lök. Kvarta champinjoner. Plocka blad från grönkålen (släng de grova stammarna). Finriv parmesanost.
- Hetta upp neutral olja i en stekgryta. Stek gul lök och svamp ca 3 min. Sänk till medelvärme och tillsätt pressad vitlök och grönkål, fräs ytterligare ca 2 min.
- Tillsätt vitt matlagningsvin och matlagningsgrädde. Koka upp och sjud ca 5 min, tills ca hälften av vätskan kokat in. Blanda ner riven parmesan och stäng av spisplattan.
- Blanda ner avhälld pasta och sparat pastavatten. Rör runt ordentligt och smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
- Hacka valnötter och strö över pastan vid servering.
Variationer och tips
- Tillsätt protein: För en mer mättande måltid kan du tillsätta stekt kyckling, bacon eller korv till din grönkålspasta.
- Använd olika sorters ost: Experimentera med olika sorters ost, som pecorino, ricotta eller getost, för att variera smaken.
- Lägg till grönsaker: Tillsätt andra grönsaker, som soltorkade tomater, paprika eller zucchini, för att öka näringsinnehållet och variationen.
- Gör en vegansk variant: Ersätt parmesanosten med ett veganskt alternativ och använd växtbaserad grädde för en vegansk version av grönkålspasta.
- Anpassa kryddningen: Justera kryddningen efter din egen smak. Tillsätt mer chili flakes för en hetare rätt, eller använd andra örter och kryddor som timjan, rosmarin eller muskotnöt.
- Grönkålschips: Rosta grönkålen i ugnen med lite olivolja och salt för att göra krispiga grönkålschips att strö över pastan. Detta ger en extra textur och smakdimension.
- Förbered i förväg: Grönkålspastan kan förberedas i förväg och värmas upp innan servering. Detta gör den till en praktisk rätt för vardagsmiddagar.
Grönkålens hälsofördelar
Grönkål är inte bara gott, det är också otroligt nyttigt. Den är rik på vitaminer (A, C och K), mineraler (kalcium och järn) och antioxidanter. Att inkludera grönkål i din kost kan bidra till att stärka immunförsvaret, förbättra synen och skydda mot kroniska sjukdomar.
Läs även: Recept: Krämig Pasta med Räkor
Läs även: Tips för bästa citron- och kycklingpastan