Ankbröst är en delikatess som med rätt tillagning kan bli en fantastisk smakupplevelse. Många tror att det är svårt att tillaga ankbröst, men med några enkla knep kan du enkelt lyckas med en saftig och smakrik rätt. Denna artikel ger dig flera recept och tips för att tillaga ankbröst i ugn, från grundläggande tekniker till mer avancerade såser och tillbehör. Oavsett om du är en erfaren kock eller nybörjare i köket, kommer du att hitta inspiration och vägledning för att skapa en minnesvärd måltid.
Grundläggande teknik för ankbröst i ugn
Att tillaga ankbröst i ugn är en populär metod som ger ett jämnt resultat och låter dig kontrollera innertemperaturen. Här är en grundläggande teknik som du kan anpassa efter dina egna preferenser:
- Förberedelse: Börja med att putsa ankbrösten fria från eventuella hinnor och senor. Snitta sedan fettkappan (skinnsidan) i ett rutmönster. Detta hjälper fettet att smälta och ger ett krispigt skinn. Var noga med att inte skära ner i köttet.
- Stekpannan: Lägg ankbrösten med skinnsidan nedåt i en kall stekpanna. Strö eventuellt ett tunt lager salt i botten av pannan. Värm sedan pannan på medelhög värme. Detta gör att fettet smälter ut gradvis och skinnet blir krispigt.
- Bryning: Stek ankbrösten på skinnsidan tills de är gyllenbruna och krispiga. Detta tar vanligtvis 6-8 minuter. Vänd sedan och stek den andra sidan i ca 2-3 minuter för att få en fin yta.
- Ugnen: Lägg ankbrösten i en ugnsform med skinnsidan uppåt. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av bröstet. Tillaga i ugnen på 150°C tills innertemperaturen når önskad nivå. För medium rare rekommenderas 52-55°C, medan 58-60°C ger ett mer genomstekt resultat.
- Vila: Ta ut ankbrösten ur ugnen och linda in dem i smörpapper eller bakplåtspapper. Låt dem vila i 5-10 minuter innan du skär upp dem. Detta gör att köttsafterna fördelas jämnt och köttet blir saftigare.
- Servering: Skär ankbrösten i tunna skivor och servera med valfria tillbehör.
Recept 1: Ankbröst med blåbärssås och rotselleripuré
Detta recept kombinerar den rika smaken av ankbröst med en söt och syrlig blåbärssås och en krämig rotselleripuré.
Ingredienser:
- 2 ankbröst
- Salt och peppar
Blåbärssås:
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 msk smör
- 2 msk socker
- 1 dl blåbär (färska eller frysta)
- 1 kvist timjan
- 0,5 dl rött vin
- 1 dl vatten
- 1 msk koncentrerad kalvfond
- 1 tsk maizena utrörd i kallt vatten
- 1 msk smör
Rotselleripuré:
- 300 g rotselleri, skalad och tärnad
- 100 g champinjoner, ansade och delade
- 1 dl grädde
- Citronjuice, salt och peppar
Gör så här:
- Tillaga ankbrösten enligt den grundläggande tekniken ovan.
- Blåbärssås: Smält sockret i en kastrull. Tillsätt lök, blåbär och timjan och fräs i ca 1 minut. Tillsätt vin, vatten och fond och låt sjuda i ca 10 minuter. Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa med en sked för att få ut vätskan. Värm den silade såsen och vispa ner smör och maizena utrörd i kallt vatten. Låt koka upp.
- Rotselleripuré: Koka rotsellerin under lock på svag värme tills den är helt mjuk, ca 15 minuter. Lägg ned champinjonerna med rotsellerin och låt dem få koka i ca 5 minuter. Lyft upp selleri och svamp och lägg i en mixer. Tillsätt grädden och mixa blandningen till en slät puré. Smaka av med citronjuice, salt och peppar. Späd ev med mer vätska.
- Servera ankbrösten med blåbärssås och rotselleripuré.
Recept 2: Ankbröst med calvadossås och stekta äppelskivor
Detta recept erbjuder en variation till den klassiska apelsinsåsen och serverar ankan med en äppelsmakande, gräddig sås och stekta äppelskivor.
Läs även: Variationer av baconris
Ingredienser:
- 2 ankbröst (à 350 g)
- 1 tsk salt + 2 krm
- 2 krm nymalen svartpeppar + 1 krm
- 2 äpplen
- 1 tsk strösocker
Potatis och brysselkål:
- 500 g potatisar, små
- 300 g brysselkål
- 2 msk smör
- 1 tsk salt
Calvadossås:
- 2 schalottenlökar
- 1 msk smör
- 0,5 dl Calvados + 2 msk
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 2 msk koncentrerad kycklingfond
- 1 tsk kinesisk soja
- 1 msk majsstärkelse (Maizena)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150°. Skär några snitt i skinnet på ankan. Krydda den runt om med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Stek ankbrösten med skinnsidan ner först i ca 4 min. Vänd och stek på andra sidan i ca 2 min, spara fettet efter ankan i stekpannan. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och stick i en termometer. Tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 20 min.
- Potatis och brysselkål: Skrubba och halvera potatisen. Ansa och halvera brysselkålen. Lägg potatis och brysselkål i en ugnssäker form. Klicka på smöret och strö över salt. Ställ formen bredvid ankan i ugnen.
- Skär äpplena i ca 2 cm tjocka skivor. Stek dem i fettet efter ankan i ca 3 min på varje sida. Strö över sockret och låt det karamelliseras. Krydda äppelskivorna med 2 krm salt och 1 krm peppar.
- Calvadossås: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i ca 2 min. Häll på 1/2 dl Calvados och låt koka upp. Tillsätt grädde, vatten, fond och soja och låt såsen koka utan lock i ca 10 min.
- Ta ut och låt ankbrösten vila i ca 10 min. Höj ugnsvärmen till 250° och rosta potatis och brysselkål tills de får fin färg.
- Skär ankbrösten i skivor. Koka upp såsen. Blanda majsstärkelsen med 2 msk Calvados och vispa ner i såsen. Låt koka upp.
- Fördela potatis och brysselkål på tallrikar och lägg på ankköttet. Häll på lite sås och toppa med äppelskivor.
Recept 3: Ankbröst med kryddig apelsinsås och ugnsstekt potatis
Detta recept kombinerar ankbröst med en kryddig apelsinsås och ugnsstekt potatis, vilket ger en festlig och smakrik måltid.
Ingredienser:
- 600 - 700 g ankbröst
- 1 tsk salt
- 1 krm nymald svartpeppar
Apelsinsås:
- 2 schalottenlökar
- 0,5 apelsin
- 1 msk smör + 1 msk
- 2 stjärnanis
- 1 lagerblad
- 10 svartpepparkorn
- 1,5 dl rött portvin
- 1 dl vatten
- 2 msk koncentrerad apelsinjuice
- 2 msk koncentrerad kalvfond
- 1 tsk majsstärkelse (Maizena)
Ugnsstekt potatis:
- 800 g mandelpotatis
- 1 dl parmesanost, riven eller annan vällagrad ost
- 0,5 tsk salt
Tillbehör:
- Apelsinklyftor
- Grönkål
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Snitta ett rutmönster i skinnet på ankbrösten och salta och peppra dem.
- Apelsinsås: Skala och skiva schalottenlöken. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Skala av det yttersta skalet med en potatisskalare. Skär skalet i tunna strimlor. Stek löken i 1 msk smör och lägg ner apelsinskal och kryddor. Häll på portvin och vatten och tillsätt apelsinjuice och fond. Sjud såsen ca 15 min. Sila bort kryddorna. Red av med majsstärkelse utrört i 2 msk vatten.
- Ugnsstekt potatis: Skölj potatisen och skär dem i halvor. Blanda dem med ost och salt på en smord plåt eller en plåt täckt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills potatisen är mjuk och osten har fått färg.
- Lägg ankbrösten med skinnsidan nedåt i en kall stekpanna och sätt på högsta värmen. Stek dem ca 6 min. Vänd och stek på köttsidan 2-3 min. Lägg ankbrösten med skinnsidan uppåt i en ugnssäker form, om du inte har en stekpanna som tål ugnsvärme. Tillaga mitt i ugnen 8-10 min till 65° Innertemperatur. Låt ankbrösten vila ca 10 min innan de serveras.
- Tillbehör: Skala och skär ut hinnfria klyftor ur apelsinen. Förväll grönkålen i kokande lättsaltat vatten ca 1 minut. Låt grönkålen rinna av väl. Stek apelsinklyftor och grönkål i lite av fettet från ankbrösten.
- Servera ankbrösten med apelsinsås, ugnsstekt potatis, apelsinklyftor och grönkål.
Ytterligare tips för perfekt ankbröst
- Köp rätt ankbröst: Välj ankbröst av hög kvalitet med en jämn fettkappa.
- Tina ankbrösten ordentligt: Om du använder frysta ankbröst, tina dem långsamt i kylskåpet över natten.
- Använd en stektermometer: En stektermometer är ett oumbärligt verktyg för att säkerställa att ankbrösten tillagas till perfektion.
- Låt ankbrösten vila: Att låta ankbrösten vila efter tillagning är avgörande för att de ska bli saftiga och möra.
- Spara ankfettet: Ankfett är en fantastisk smaksättare och kan användas för att steka potatis, grönsaker eller andra rätter.
- Experimentera med smaker: Var inte rädd för att experimentera med olika kryddor, såser och tillbehör för att skapa dina egna unika ankbröstrecept.
Serveringsförslag och vintips
Ankbröst passar utmärkt med en mängd olika tillbehör. Här är några förslag:
- Potatis: Ugnsstekt potatis, potatispuré, rotfruktsrösti
- Grönsaker: Brysselkål, grönkål, sparris, morötter, rotselleri
- Frukt: Äpplen, apelsiner, fikon, plommon
- Såser: Portvinssås, apelsinsås, calvadossås, blåbärssås
När det gäller vin passar ett fruktigt rött vin bra till ankbröst. Pinot Noir är ett utmärkt val, men även andra röda viner som Shiraz eller Merlot kan fungera bra. Om du serverar en sötare sås, som apelsinsås eller blåbärssås, kan ett sött dessertvin vara ett bra komplement.
Läs även: Rustikt bröd från Kungsörnen
Läs även: En guide till Vit Chokladmousse med Hallon